czwartek, 17 lutego 2011

Zaprawa do mięsa, ryb, drobiu

Generalnie do zaprawiania mięsa warto dodać czegoś kwaśnego - bo dzięki temu mięso jest bardziej kruche, a w przypadku mięs suchych (np. kurczak) - jeszcze olej - bo mięso tak nie wysycha podczas pieczenia.
Ja chciałem wam przedstawić coś co pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa czerwonego, drobiu,a nawet do ryb.
Składniki:
3-4 ząbki czosnku
1 duża cytryna
2 łyżki oleju
sól, pieprz
duży pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Czosnek obieram siekamy w drobną kostkę, dodajemy sól, pieprz i rozcieramy na jednolitą masę. Dodajemy otartą skórkę z umytej pod ciepłą wodą cytryny, oraz posiekaną pietruszkę, do przygotowanej mieszanki wyciskamy sok z cytryny i dolewamy olej. Mieszamy do połączenia składników.
Dobrym naczyniem do przygotowania tego przepisu jest duży moździerz.
Życzę SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz