środa, 16 lutego 2011

Cannelloni



Składniki: 12 płatów lazanii, po 25 dag cielęciny i wieprzowiny, 10 dag wątróbki drobiowej, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 10 dag tartego parmezanu, 1 jajko, 10 lisków bazylii, 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu, 2 szklanki bulionu z kury, 5 dag masła, 3 łyżki oliwy, łyżka mąki, sól, pieprz, 1,5 szklanki sosu pomidorowego.
Sos beszamelowy 5 dag masła, 5 dag mąki, 1.2 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Ugoruj płaty lazanii. Pokrój mięso i wątróbkę, oprósz mąką i usmaż na 2 łyżkach oliwy. Na pozostałej oliwie zeszklij posiekaną cebule, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełóż do rondla i duś godzinę co jakiś czas podlewaj bulionem. Ostudź zmiel dwukrotnie, dodaj roztopione masło, jajko, bazylie i przyprawy. Wyrób na gładką jednolitą masę. Posmaruj ugotowane ciasto równomiernie farszem i zwiń w rulon, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zrób beszamel, przypraw do smaku. Zalej cannelloni. Skrop sosem pomidorowym, posyp parmezanem. Zapiekaj 35-40 minut w temp. 180 st. Przed podaniem polej reszta sosu pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz