wtorek, 15 lutego 2011

Po prostu Lasagne mego pomysłu

Wiele czynności, które wykonujemy w życiu, daje nam satysfakcję i sprawia przyjemność. Szczególnie jest nam miło, gdy ktoś potrafi docenić pomysłowość, trud i serce włożone w dzieło naszej pracy.

Znajomość kulinarnych technik jest potrzebna, podobnie jak potrzebny jest dobór właściwych produktów, gwarantujących zdrową kuchnię i wyśmienity smak dobrze przyrządzonych i estetycznie podanych dań.

Składniki na 6 porcji:
50 dag płatów lasagne (całe opakowanie)
50 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
1 pomidory w puszce
1 średnia marchewka
1/2 selera (korzeń)
3 ząbki czosnku
mała puszka przecieru pomidorowego
suszona bazylia, oregano
odrobina gałki muszkatołowej
sól
pieprz
odrobina cukru
2 łyżki oliwy bądź oleju
1/2 litra mleka
25 gram masła
łyżka mąki
ser żółty do posypania
Wykonanie
Cebule i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchewkę ucieramy na tarle "grube" oczka. Podsmażamy całość na złoty kolor. Dodajemy zmielone mięso smażymy aż troszkę puści soki. Dodajemy pomidory razem z zalewa, przyprawiamy i dusimy ok 30 minut na wolnym ogniu, pod koniec duszenia dodajemy przecier. W tym samym czasie w drugim garnku przygotowujemy beszamel. Na roztopione masło wsypujemy mąkę, delikatnie podsmażamy, zalewamy mlekiem dodajemy sól, gałkę i nieustannie mieszamy aż do zgęstnienia i zagotowania.
Naczynie w którym będziemy przygotowywać nasza potrawę wysmarowujemy masłem, na dno wylewamy odrobinę beszamelu i układamy pierwsza warstwę makaronu, na nią sos pomidorowy i kolejna warstwa makaronu polana beszamelem i tak robimy aż do wyczerpania produktów. Ostatnią warstwę polewamy resztką beszamelu, naczynie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 30 minut. Po tym czasie odkrywamy, posypujemy żółtym serem i pieczemy jeszcze 15 minut.

Życzę Smacznego

1 komentarz:

  1. Super przepis zrobiłam dziś u mnie w domu i wszyscy byli zachwyceni. Pozdrawiam i polecam mój blog www.wysmieniteprzepisykulinarne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń