środa, 16 lutego 2011

Gruszki z orzechami

Składniki: 4 gruszki, 10 dag orzechów włoskich, 5 łyżek masła, 10 dag sera pleśniowego (gorgonzola, rokpol), świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, kilka listków natki do dekoracji.

Odłóż do dekoracji 8 połówek orzechów, pozostałe drobno posiekaj. Ser pleśniowy rozgnieć widelcem. Odłóż łyżkę masła, resztę utrzyj z serem i posiekanymi orzechami.Gruszki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posmaruj masłem 8 kawałków folii aluminiowej. Do wydrążonych gruszek nałóż po pół łyżeczki masy serowo-maślanej. Owoce ułóż na folii i zawiń, ułóż na rozgrzanym ruszcie, piecz 5 minut. Po tym czasie zdejmij gruszki z grilla rozwiń i nałóż resztę masy serowej. Gotowe udekoruj orzechami i natka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz